Tuintips 2021-2023

oktober 2023

Bij het schrijven is het nat en een lagere temperatuur, de kleur verdwijnt uit de border, de oogst wordt minder in de groentetuin, we krijgen het herfst gevoel.

 

De Dutch food is met vele activiteiten voorbij. De vragen wat, hoe gaan we eten in de toekomst ? Het streven is naar een circulaire landbouw met het eten van onze eigen agrariërs.

Zelf kunt u nu al beginnen met  kweken van diverse groente gewassen op een klein stukje in de tuin, een kweekbak of met grote potten zijn ook mogelijk heden. Het geeft ontspanning en je ervaart hoe de smaak is van vers geoogst. Denk er eens over na.

 

Het gazon blijft groeien, zolang er groei is moet je blijven maaien, laat geen gras of blad op het gras liggen, door de lagere temperatuur verteert dit niet meer en ontstaat er een viltlaag.

Als de groei over is het gazon mesten met een kalirijke meststof. Er is in de handel meststof, die veel kali bevat en de mosgroei tegen gaat.

 

Het wordt ook weer de tijd om kalk te strooien, maar strooi die niet bij planten die van zure grond houden o.a. Rododendron, azalea, erica, calluna enz.

 

Heeft u dahlia’s, canna’s, gladiolen in de tuin dan is van half november de tijd om deze te rooien. Met de zachte winters van de afgelopen jaren hebben verschillende tuinbezitters deze knollen niet gerooid, dan mag je blad niet af snijden en dek de planten extra af, bij een strenge winter ben je alles kwijt.

 

Het vijverwater wordt kouder, dan mag je het voeren afbouwen en bij 8 graden stoppen. Heb je de voederplaats voor de vogels al klaar, nu is nog veel te vinden in de natuur, dit kan in enkele dagen veranderen en nu al met een beetje beginnen kan de wintergasten naar de tuin lokken

 

Vindt u dat er weinig kleur is in de tuin, kijk rond er zijn nog steeds bloeiende planten o.a. asters, anemoon, periscaria je kunt deze nu nog planten of schrijf ze op je lijstje voor het voorjaar. Met wintervioolen en winterbloeiende  heide kan je bakken en borders flink op fleuren Ook kalebassen, pompoenen en fruit kunt u gebruiken om schaal of bak een decoratief uiterlijk te geven.

 

Het snoei seizoen breekt ook weer aan,voor sier en gewone pruimen, kersen, perziken is het nu de hoogste tijd om te snoeien dit om infectie met loodglans te voorkomen. Bij het snoeien komt afval vrij dat te gebruiken is met kerst, oa in decoraties. Bewaar het droog en koel.

 

Heeft u rot of ziek fruit, blad met schimmels of andere aantastingen verwijder dit ,en stop dit in de groene container, het kan een bron voor besmetting in 2024 zijn.

 

Kijk rond naar de mooie kleuren van herfst.

September 2023

De natuur kan in positieve en negatieve zin verrassen, dagen en nachten met zomerse temperaturen in deze maand vergroot toch het zomer gevoel van 2023. De tuinen waren hersteld van de droogte, sept was weer als vroeger de maand met de meeste kleur. De eenjarige en zomerbloeiers bloeien nog, en de herfst bloeiers beginnen.

 

Het gazon vraagt ook in september onze aandacht, vooral de plaatsen waar het zwembad of trampoline heeft gestaan is vaak het gras minder en de kale plekken voor bijzaaien van deze is nu de ideale tijd.

Let wel op dat de vogels niet je zaad op pikken, dek het af met fijne grond. Heb je plekken waar het water moeilijk wegzakt prik met riek gaatjes,in een gazon met voldoende wormen worden op natuurlijke manier gaatjes gemaakt. Bij veel vilt kan het wenselijk zijn om nu te verticuteren, bijzaaien en licht bemesten, zo min mogelijk betreden

 

De vijver, alles is hard gegroeid, zorg dat de planten terug gesnoeid worden tot de grootte die gewenst is, het water is nog warm ze maken voor de winter nog nieuwe wortels, verwijder het overtollige groen dan kan het niet rotten in de vijver en mede de sliblaag vormen waar soms giftige gassen uitkomen. Met nu de actie te ondernemen is uw vijver in rust om de schuilplaats te zijn voor de beestjes die een winterrust hebben. Bij veel blad in de omgeving van de vijver leg er een net over.

 

De border probeer zuinig te zijn op de bloeiende planten snoei je deze nu sterk terug dan komen er dit jaar geen nieuwe bloemen meer. Moeten er vaste planten gescheurd worden dan is het nu een goed moment de grond is warm het regent voldoende of je geeft water, de planten maken voor de winter nog voldoende wortels.

 

Een vraag over de pioenrozen wanneer kan ik die verplanten of scheuren? En waar moet je allemaal aan denken? De tijd is nu. Rooi met voldoende wortels, verdeel in de gewenste stukken laat de wonden voldoende indrogen zodat er een natuurlijke vlies over de wond is dan hebben de bodemschimmels minder kansen. Zorg dat het nieuwe plantgat voldoende diep los is, het water moet goed wegzakken en stop voedzame grond in het plant gat, dek de bovenzijde af met grove compost en strooi in het vroege voorjaar  rijkelijk met organische mest.

 

Natuurlijke kruiden worden steeds vaker gebruikt, wist u dat Tijm een bacterie doding heeft, verder slijm oplost, hoest onderdrukt en de ademhaling stimuleert.

 

Het oogsten van fruit is in volle gang door de droogte en vochtperiode en nu de mooie nazomer staat de bewaarbaarheid onder druk, let dus op de rotte exemplaren deze kunnen zo een groot deel van uw oogst verwoesten.

 

Ook nu is er nog veel te geniet buiten

Augustus 2023

Voor velen is de vakantie voorbij, voor hen die in Nederland bleven was de beleving verschillend, men had liever meer zon en minder regen gehad. Ook in onze gemeente was er veel te zien ging je over de Bandijk dan zag je uitbundige roze kattenstaarten bloeien op afstand had het veel weg van heide velden op de Veluwe. Ook de ingezaaide akkerranden kleuren op diverse plaatsen mooi.

 

Mij was al enkele keren gevraagd kom eens kijken ik heb een verzameling van hemerocalus in potten wat foto’s bekeken, een afspraak gemaakt. Er waren ook potten met zonnehoed en frambozen en diverse vruchtdragende klimplanten. Het is een verzorgend genieten van ca 250 potten. Ook voor mij was het genieten.

 

Heeft u kruiden  in de tuin, dan is nu de tijd om deze te drogen of in te vriezen om later in het jaar te gebruiken als er geen verse meer zijn. Ook zaden van diverse planten kunt u oogsten en drogen en deze volgend jaar zaaien, mijn ervaring  is laat de zaden in de natuurlijke verpakking en bewaar deze droog tot u gaat zaaien. Stop wel labels erbij wat het is.

 

Planten in potten  hebben nu nog steeds voldoende water nodig, vaak komt het regen water niet bij de grond en verdrogen de planten tijdens de regen. Het mesten in de tuin mag u nu gaan afbouwen de natuur begint zich voor te bereiden op herfst. Het gazon vraagt wel om ondersteuning deze moet nu anders dan in het voorjaar. Overleg met uw vakman

 

Snoeien kun je en mag je al veel:

-lelijke uitgebloeide/verregende bloemen uit de hortensia’s verwijderen

  geen scheuten verwijderen er kunnen nog nieuwe bloemen komen

-bij druiven het blad voor de trossen weg knippen (de zon moet er bij)

-de lange slierten bij de blauwe regen verwijderen(laat 4 ogen zitten ivm de bloei)

-de steile takken bij de dakbomen terug knippen

-leifruit de sterke uitlopers terug snoeien

-de afgedragen takken uit de frambozen verwijderen

-kijk de geënte planten na of er geen valse uitlopers zijn

-knippen van hagen

-de uitgebloeide bloemen bij de lavendel verwijderen(deze kan u drogen)

-pruimen en kersen direct na de oogst snoeien

 

 

Wist u

  • dat nog steeds sla, andijvie, boeren en bloemkool geplant kan worden.
  • dat slakken ook nu nog veel schade kunnen aanrichten
  • dat bloemen uit eigentuin beter in de morgen geoogst kunnen worden
  • dat je aardappels goed droog in de winterberging moeten

 

 

Geniet van het  verzorgen en oogsten

Juli 2023

Droog dat zie je overal, ook planten vooral  bomen die enkele jaren geleden zijn geplant beginnen nu blad te verliezen en dor te worden, maak een wal om de boom en geef veel water dan is vaak de schade te beperken.

 

In de borders van vaste planten zijn al diverse planten uitgebloeid knip deze af en maak ze goed nat dan willen ze vaak een tweede bloei geven.

 

Door het droge weer is de schade van meeldauw gering, probeer wel de planten droog de nacht in te laten gaan dat helpt om de meeldauw tegen te gaan.

 

Heeft u leiplanten staan, bij de meeste mag u nu de zomer snoei toepassen, let wel op de nieuwe scheuten uit de grond, het zijn vaak de vrucht of bloemdragers voor 2024, maar het kunnen ook wilde scheuten zijn van de onderstam, deze moeten heel diep verwijderd worden.

 

Er komen veel vragen over het gazon hoe moeten we dat aanpakken vaak wordt er in de vakantie minder gemaaid en gesproeid. Mijn advies is zorg dat je mest in voorraad hebt en als het gaat regenen deze strooien en het gazon herstelt zich meestal.

Op de plek waar het zwembad heeft gestaan graszaad strooien en dit afdekken met fijne grond en vochtig houden.

 

Plantenbakken met eenjarige hebben op tijd voeding nodig het behoeft niet veel maar wel regelmatig, verwijder ook de uitgebloeide bloemen en geef water naar behoefte.

 

De vijvertemperatuur loopt op, zorg dat voldoende zuurstof in het water zit en dat de vissen onder beplanting kunnen schuilen tegen de zon. Er verdampt veel water, als je met leiding water bij vult doe het dan met beetjes zodat de temperatuur niet te snel zakt.

 

Heeft u planten staan die makkelijk omvallen zet er dan nu stokken bij als er dan een groeispurt komt dan behoeft u alleen maar vast te binden en de stokken zitten ook meer verscholen tussen de planten.

 

Heeft u courgettes, de smaak is het best als u oogst bij 10 tot 15 cm.

 

Is  er in de groentehoek nog ruimte is er kan nu nog sla, andijvie, prei en diverse koolsoorten geplant worden. Wilt u aardbeien planten maak dan nu de grond plantklaar en reserveer tijdig

 de planten. Winterbloemkool moet je nu planten om in april 2024 te oogsten let wel op de rupsen en de duiven in de winter.

 

Vakantie is ook de tijd om rond te kijken naar en in andere tuinen kom je een idee tegen schrijf het op of maak een foto.

 

Geniet van de vakantie en kijk rond, er is zoveel te zien

Juni 2023

In diverse delen van ons land worden nu de open tuinen dagen georganiseerd, het is altijd interessant om een keer achter de poort te kijken, de eigenaar heeft zijn best gedaan om de tuin er goed uit te  laten zien. Je doet ideeën op die vaak eenvoudig zijn toe te passen.

Tuinen van grotere omvang welke door vrijwilligers worden bijgehouden zijn leerzaam als je in gesprek komt met een vrijwilliger die veel vrije tijd besteedt om het resultaat te krijgen wat bij het doel van de tuin past. Het onderhoud, de groep van vrijwilligers, het budget (vaak te laag), problemen van te droog en te nat. Over deze punten kunnen ze uren vertellen.

 

Bijna is 2023 al weer half voorbij, het is nu al een jaar met uitersten in het weer en wat krijgen we nog meer? De vraag wanneer is de beste tijd om te sproeien? Als je onder de planten water kan geven dan is het de avond. Moet het boven over dan is de vraag zitten er planten bij die makkelijk meeldauw krijgen dan moet je s’morgens  vroeg doen. De planten bepalen wanneer de beste tijd is. Overdag bij hoge temperaturen is niet de beste tijd.

 

Er is dit jaar weer veel gezaaid voor een b(l)oeiend Altena, op plekken groeit het goed en draagt het bij voor de diversiteit. Andere plaatsen wachten op regen. Vaak groeit het dan in een korte tijd. Bijen hotels komen er steeds meer, het waarnemen van de bezetting is mooi

Vaak ben je te laat om te zien wat er uitkomt. Er zijn ook veel insecten (bijen) die in de grond een holletje maken ook deze kunt u helpen, maak in de tuin een heuvel van lichte klei grond gemengd met zand. De heuvel mag je ook inplanten de grond bewoners maken er gebruik van het heuveltje beschermt tegen te hoog water.

 

De tijd van hagen knippen is er weer, let op de vogelnesten, hagen die de gehele dag fel in de zon staan is beter te knippen als er weer voldoende regen is gevallen.

Dak platanen gaan in augustus hard groeien, u kunt de jonge scheuten nu al half door de midden knippen dat remt de lengte groei en het ziet er strak uit.

 

Je kunt asters, phloxen, de hoge sedum soorten, nu half terug snoeien dan komt de bloei later en zijn de planten minder hoog.

Zijn uw vaste planten uitgebloeid, knip ze terug dit geeft vaak een tweede bloei.

Uitgebloeide bloemen in het perkgoed vaak verwijderen dan blijven ze lang bloeien.

 

De groentekwekers hebben ook last van de droogte, bij water geven beter een keer veel dan elke keer een beetje. Bij bonen zaaien moet je opletten dat de grond voldoende vochtig is en blijft en weer niet te nat. Je kunt ook voorkweken in potjes of de bonen voorweken een nacht in natte handdoek. Ook zijn er diverse hinderlijke insecten die zicht te goed doen aan de gewassen. Let op. In de aardappel kan de coloradokever je verrassen.

 

Er word veel gebruik gemaakt van het gratis ophalen van compost wist u dat het beter is deze eerst enkele weken op een hoop te laten liggen, dit geeft later een positievere werking in de grond.

 

Geniet van het mooie weer en bescherm je tegen de zon.

Mei 2023

Het mooie lente weer is er dit jaar bijna niet geweest, bij de weers voorspellingen verwachten ze het steeds. Vaak is het anders, in de tuin groeit alles goed, ook het onkruid het is belangrijk om dit niet de kans te geven om te zaaien. Heeft u last van wortel onkruid, de grond is nu nog niet hard, je kunt nu makkelijk de wortels verwijderen.

 

Het gazon vraagt veel aandacht, je mag nu kort maaien maar je moet ook vaker maaien door de uitbundige groei, er zijn ook voordelen bij goede groei en veel maaien stoelt de grasmat goed uit en is hij dicht. Bemesting moet je wel regelmatig doen maar de dosering mag niet te groot zijn.

 

Mollen kunnen veel schade veroorzaken, heeft u een gazon en wil je de schade voorkomen dan kun je gaas onder de zode aanbrengen, overleg met de vakman waar je op moet letten.

Mieren kunnen ook hoopjes maken deze verdwijnen vaak weer na een goede regenbui.

De zelfstandige bijen en hommels kom je nu tegen in de natuur, maar ze maken op droge plekken in de tuin holletjes laat deze in tact op deze manier levert u een bijdrage aan de biodiversiteit.

De bijen die in korven leven kunnen nu gaan zwermen, ziet u een zwerm neem contact op met een imker, er is deze winter veel uitval in de bijenvolken de oorzaak is nog niet bekend.

 

De seringen raken uitgebloeid verwijder  de oude bloemen en het oude hout verwijderen mag ook, nu maakt hij nieuw bloemhout voor 2024 vind u het moeilijk kom eens langs met uw vraag.

 

De vijver: in deze tijd komt het jonge leven, dit vraagt bescherming, wilt u gaan snoeien in de vijverplanten let dan op dat je niet de dril van kikkers en salamander of kuit van de vissen verwijdert, en zorg dat er voldoende planten aanwezig zijn waar in de jonge diertjes kunnen schuilen.

 

Er zijn planten die zich zelf goed uitzaaien in de border, het kan een verrijking zijn, dan is het met schoffelen en wieden opletten. Krijgt u er te veel dan kan uitdelen een oplossing zijn.

 

Wist u?

-dat wespen ook nuttig zijn ze vangen muggen

-dat de eerste buxusmot er weer is

-dat de coloradokever weer is waargenomen

-dat de larve van het lieveheersbeestje veel lijkt op de coloradokever

-dat de larve van het lieveheersbeestje en het beestje zelf veel luizen opeten

-dat de roetdauw in rozen ook al aanwezig is

-

De hobby kwekers en de boeren hebben nog niet alles kunnen zaaien en planten, ervaring uit het verleden leert dat er in een korte tijd toch goede oogsten kunnen groeien.

 

Geniet van het frisse groene kleuren buiten.

April 2023

De weersverwachting is dat de lente echt gaat komen, met nog steeds de vermelding van mogelijkheden van regen. Boeren en hobbyisten willen actief aan het werk maar de grond is nog steeds veel te nat. De specialisten adviseren maak de grond niet diep los bij zaaien en planten, je haalt de natte ondergrond naar boven welke bij opdrogen hard word.

 

Het treur wilgenkatje, de prunus triloba, de forsythia en andere voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid dan is het nu de tijd om ze te snoeien. Wilt u sneeuwklokjes verplaatsen of scheuren dan is daar nu de tijd voor. Zijn uw narcissen of tulpen enz. uitgebloeid de zaaddozen verwijderen het blad laten afsterven, vaak bloeien bollen meerdere jaren  achter elkaar markeer met korte stevige stokjes de plaats, dat beperkt de kans op beschadiging bij grond bewerking.

 

Het kweken van tomaten, paprika, courgette lukt goed in potten van 30 l en groter, je kan het water en mesten geven beter regelen, bij veel regen kun je de tomaten wat droger weg zetten zodat ze minder kans op bederf krijgen.

 

Wist u dat:

Hosta’s zijn  nu nog goed te scheuren, in potten zijn het heel decoratieve planten

Jonge uitlopers van taxus en buxus pas gaan snoeien als het risico van nachtvorst voorbij is.

Kali mest geeft stevige planten die minder vatbaar zijn voor schimmels

Magnesium geeft extra groene kleur

Kalk verbetert de bodemstructuur

Basalt of steenmeel verbetert ook de structuur voegt ook diverse spore elementen toe die de planten in kleine hoeveelheden nodig hebben.

Oude potten en bakken voor hergebruik goed schoon maken.

Paarde/kattenstaarten is een moeilijk onkruid, door regelmatig wat culterra te strooien houd je het wat binnen de perken.

Dahlia’s zijn rijke bloeiers, met deze in de border te planten maak je deze bloemrijker.

Wees nu nog voorzichtig in de border, nog niet alle planten zijn uitgelopen

Groente uit eigen tuin, op een klein stukje in de zon kan je al veel kweken.

Dat je moet gaan opletten of er al kolen in de winterbloemkool komt dit kan in enkele dagen

 

De meeste gazons zijn nu voor de eerste keer of meer gemaaid, met dit vochtige weer mag je kort maaien, krijgt het fijnere gras een kans, word het warmer en droger dan de machine hoger af stellen. Heeft u een robotmaaier deze al voorzien van nieuwe mesjes?

Wanneer verticuteren? Stel altijd de vraag is het nodig? Bij robotmaaiers is het moeilijk ivm de draaden in het gazon , maar met de juiste bemesting is ook veel mogelijk.

 

De agrarische natuurvereniging Altena-Biesbosch deelt ook dit jaar weer gratis bloemzaad uit voor de diversiteit in onze Gemeente, op onze locatie is zaad op te halen op 20 april. Op vrijdag 21-4 en zaterdag 22-4 tijdens onze openingstijden.

 

April doet wat hij wil, geniet u van de tuin en de natuur ?

 

Maart 2023

21 maart is de lente begonnen, schijnt de zon dan is het lente gevoel er, we willen veel gaan doen en beleven. Het doen wordt nog beperkt omdat alles nog nat is door de vele regen.

De natuur komt steeds meer tot leven, de vogels zoeken partners bouwen nesten en wij kunnen via de diverse scans meegenieten hoe het allemaal gaat.

 

Nog even en je hoort de kikkers weer kwaken en het kikkerdril komt in de sloten en de plassen. De pad gaat op trek waar hij geboren is om te zorgen dat ook daar zijn nageslacht wordt geboren.

 

In het buitenland staan we bekend om onze bollenvelden, als deze in bloei staan is het druk met bezoekers uit verschillende landen. Wilt u gaan voor de pracht we zien tegenwoordig ook in de Nood-Oost polder hele akkers met bollen. Niet te vergeten  waar we internationaal mee bekend zijn de Keukenhof.

 

Vragen:

Wat is makkelijk in poten te kweken op het terras enz?

Tomaten in diverse soorten, Paprika’s, Courgettes, Frambozen en Aardbeien. Zorg voor voldoende grote potten, Ook diverse groente soorten lukt prima, er zijn ook liefhebbers die hun eerste vroege aardappelen in een pot kweken.

Een dode boom heeft die nog een functie voor de biodiversiteit?

Ja, er leven dan diverse insecten en wormpjes in en op de boom dat weer voeding is voor vogels etc. bij de aftakeling door de natuur worden alle stoffen weer opnieuw gebruikt. Let wel op wanneer stukken van de boom naar beneden vallen dat deze geen schade kunnen veroorzaken.

Hoe maak je een nep of schijnzaaibed en waarom?

Je maakt het gelijk als een normaal zaaibed. Je zaait nog geen zaad maar wacht af tot er onkruid opkomt en schoffelt dit ondiep weg zodat het onkruidzaad uit het bovenste laagje weg is, dan kunt u gaan zaaien. Let op met diep werken haal je weer onkruid zaad naar boven .

 

Er wordt gezaaid in kasjes en vensterbank, zorg er voor dat de plantjes voldoende licht hebben anders worden ze slap en lang. Bij mooi weer de plantjes overdag naar buiten dan worden ze steviger.

Gaat u buiten zaaien er zijn vogels die uw zaaibed als een voederplank zien, wilt u buiten vervroegen dan is afdekken met folie een mogelijkheid, houd het goed in de gaten wanneer de jonge plantjes uit de grond komen dan moet het folie er af blijft het te lang dan kunnen de plantjes verbranden.

 

Je kunt nu nog steeds planten zonder pot of kluit planten, zorg wel dat er voldoende fijne grond om de wortels zit, compost of stalmest niet bij de wortels stoppen, die mag je wel boven op de grond leggen tegen het indrogen van de grond.

 

De diversiteit vergroten in uw tuin kan weer dit jaar de Agrarische Natuurvereniging Altena-Biesbosch gaat dit jaar weer zaad uitdelen.(20 april is de streef datum)

 

Extra voorjaarsstemming door te wandelen, fietsen ed. door de natuur.

Februari 2023

Dit jaar is actief stilgestaan bij de watersnood van 1953, een van de  gevolgen was dat in de lagere delen van onze gemeente het kweken van groente en aardappels pas in eind mei of begin juni kon beginnen, veel inwoners probeerden toen zoveel mogelijk zelf voorzienend te zijn, het was spannend, de verhalen die mij zijn verteld was de oogst goed.

 

Februari is al weer half voorbij, komt er nog winter? Het zal geen lange meer zijn we kunnen nog wel lage temperaturen krijgen en de laatste nachtvorsten zijn nog niet voorbij.

 

Een ongelijk gazon je mag nu met fijne teeltaarde de kuilen opgaan vullen en strooi wat zaad mee, zodat de grasmat weer snel compleet is, voor een kalk bemesting is het nu hoog tijd anders is  van effect dit jaar weinig meer te merken. De overige bemesting  gaan toepassen na half maart.

 

Als de zon schijnt komen de tuinkriebels, wat puntjes om te doen en aan te denken

-zolang de grond nat is die nog niet betreden

-is de grasmaaier bedrijfsklaar

-nestkastjes klaar voor de bewoners

-zijn de lege potten en plantbakken al schoon gemaakt

-opfleuren van bloembakken begin mrt zijn er volop violen

-sneeuwklokjes verplanten is nu de tijd

-gedacht aan een grondmonster nu de tijd

-tuinveranderingen maak een plan van aanpak

-zelf groente kweken in volle grond of kweektafel; vragen kom langs

-in kweekkasjes of in de vensterbank nu de tijd van zaaien en stekken

-nieuwe bomen nodig nu bestellen er zijn soorten beperkt te leveren

-ook van struiken en rozen zijn soorten beperkt te leveren

-bloemenmengsels zaaien maak de grond tijdig klaar kan het onkruid eerst kiemen

-er zijn ook diverse vaste planten waar vlinders en bijen op af komen

-zie je onkruid probeer dit zoveel mogelijk te verwijderen

-groene aanslag veel gaat weg bij hogere temperatuur en zon

-er kan nog volop gesnoeid worden, let op de sapstroom die is bij diverse planten al actief

-compost of wormenhumus tussen vaste planten strooien doe dat als plant nog klein zijn

-eigencompost hoop omgezet en voor de nieuwe weer een plaats gemaakt

-planten die zure grond verlangen geen leiding maar regen water geven

-houtvoorraad aanvullen voor het volgend seizoen

-zorg voor beschermmateriaal in mrt, april en mei heb je vaak nachtvorsten

 

Voor de groentekwekers komt de tijd van beginnen, vaak heb je vroege en late vogels hoe groot later het verschil is, van te voren niet te voorspellen de natuur is elk jaar wisselend.

Heb je het schema hoe je alles wilt gaan doen gemaakt? Rekening gehouden met de teelt wisseling en welke gewassen graag bij elkaar staan.

 

In de natuur en in parken en tuinen is veel te zien kijk rond en geniet,

Januari 2023

De eerste column van 2023, wat zijn uw tuinplannen voor 2023?  U zal natuurlijk ook vragen welke plannen en wensen ik heb. U goede tips en adviezen te geven, adviseren met de keuze van planten en hoe je zelf kunt kweken.

 

Bij het schrijven van de laatste column van 2022 was het winter, nu hebben we een hitte golf in de winter gehad, en veel regen. De hoge temperatuur heeft gezorgd dat de groei van het gazon doorgaat en diverse planten zijn vroeger actief. De vele regen geeft dat er op veel plaatsen water blijft staan, dit kan door verschillende oorzaken o.a. een vaste laag in de ondergrond, het is een lage plek of de afstand naar het oppervlakte water is groot. Vaak is met een drainage veel op lossen, leg deze zo aan dat u deze in de zomer buiten werking kunt stellen.

 

Nu het zo nat is moet je zo min mogelijk het gazon betreden dit is om de mosvorming te beperken, ook de border met rustlaten. Wist u dat onderzoek heeft aangetoond dat kapotte bodemstructuur 7 jaar nodig heeft om zich te herstellen.

 

De vraag het grondwater is nu zeker wel op pijl? Dit hangt er van af waar je woont, en hoe diep het grondwater wordt opgepompt , hoe dieper zoveel te langer duurt het voor alles is aangevuld. Op de hoge gronden in ons land was de waterhuishouding nog niet op orde na de zomer van 2021, en 2022 was weer droog en warmte pieken met gevolg dat verschillende bomen gedeeltelijk of geheel zijn afgestorven.

 

Het is nu de tijd om kalk te strooien, wat doet kalk?

-gaat verzuring tegen van de grond

-maakt voedingsstoffen vrij voor de opname door planten

-bevordert dat er meer bacteriën actief zijn die stikstof uit de lucht binden

-het maakt kleigrond losser (makkelijker bewerkbaar)

-strooi niet bij zuurminnende planten (o.a. Rhododendron, skimmia, heide ect.)

 

Wat punten om aan te denken en aan te pakken.

-compost hoop een keer omzetten

-de boomspiegels afdekken met compost

-groene takken uit de bonte winter groene planten verwijderen

 

Voert u de vogels in de winter, wees zuinig met brood daar zit te veel zout in, vers fruit vinden ze heerlijk realiseert u zich dat ze in de zomer aan het fruit in de bomen gaan pikken, ze hebben de smaak te pakken. Vetbolletje, pinda’s en pindakaas en een mix van vogelzaad zijn goed eten. Geeft u eenzijdig voer, dan gaan ze op zoek naar vitamine, deze vinden ze  in knoppen van bloemheesters en fruitstruiken,  weg is bloemen en fruitoogst.

 

Komt er sneeuw het geeft mooie plaatjes, wees voorzichtig met gladheid.

December  2022

Het zijn alweer de laatste tuintips voor 2022, vaak wordt er terug gekeken, 2022 is een jaar waarin zoveel anders is gegaan dan we hadden verwacht dat terug kijken geen goed gevoel geeft.

 

De eerste vorst periode van deze winter is alweer voorbij, de appeltjes en bessen aan de bomen en struiken worden ineens een lekkernij voor de vogels. Waar komt dat door? De vorst

verandert de smaak. De bezitters van een moestuin weten dat smaak van de spruiten en boerenkool pas goed is als het een keer gevroren heeft.

 

Vorst geeft ook vragen. Zijn mijn planten bevroren nu ik ze nog niet had in gepakt? Het is moeilijk te zeggen, maar uit ervaring denk ik dat het meevalt, het heeft niet gewaaid waardoor er geen extreme uitdroging was, het is een korte periode en de wortelkluiten zijn niet lang hard geweest. Maar neem nu wel uw voorzorg maatregelen. En heb in het voorjaar wat meer geduld ze zullen waarschijnlijk anders en later teken van leven gaan geven.

 

De Kerstboom: vragen hoe houden we die goed nu hij binnen staat?

Zet hem niet dicht bij de verwarming heeft u vloerverwarming dan op een bijzettafeltje of iets dergelijks. Het is een groene plant die vocht verdampt, geef water in de pot of in de standaard.

Het overhouden is altijd moeilijk vooral met grote bomen, maar je kan hem wel gaan gebruiken als voedselboom voor vogels, zet hem stevig weg op een zichtbare plaats hang er wat vetbollen en pinda’s in en je kan weer genieten van de activiteiten van de vogels.

 

Ik hoorde het verhaal dat de kerstboom ook als  communicatie dienst heeft gedaan, toen er alleen maar met zeilen op windkracht gevaren werd, kwamen niet alle schippers met kerst in de thuishaven, maar zij die wel gingen deden een kerstboom in de mast en namen dan post en pakjes mee naar de thuishaven voor de wegblijvers. Was dat ook hier? Of was het streek gebonden?

 

Heeft u vlak voor de vorst plantjes gezet, is de vorst uit de grond, loop deze even na vaak zijn er enkele omhoog gedrukt en deze kunnen later dan verdrogen.

 

Snoeien laat de blad houdende planten nu met rust, struiken die na de langste dag bloeien mag je nu wel snoeien, zij die voor de langste dag bloeien is de beste tijd maart deze zijn vaak vorst gevoeliger. Voor druiven en kiwi’s is het nu hoog tijd.

 

Hagen hebben voedsel nodig, dit gaan ze zoeken, maar heeft u een border of gazon tegen de haag dan gaat de border of het gazon hiervan schade ondervinden, ga nu met een scherpe spade de wortel op 50 cm van de haag afsteken, de haag maakt nu nieuwe  wortels die dicht bij huis zijn, zorg dat ze ook dicht bij huis voedsel kunnen vinden strooi compost of oude stalmest tussen de haag dan kunnen de voedingsstoffen in de winterperiode in de grond zakken.

 

Beste lezers bedankt voor uw vele reacties in 2022, goede feestdagen en  een gezond 2023 gewenst.

November 2022

November is tot het schrijven van column, mooi herfst weer, er wordt veel geschreven over het opwarmen van de aarde, maar de mooie dagen om te wandelen en te fietsen vervelen niet.

 

Het is nu de tijd dat er veel aangepakt kan worden in de tuin, zoals elk jaar zijn vragen hoe moet dat ? De lavendel, waar de voorjaars en zomer snoei is toegepast staat op vele plekken nog volop te bloeien. Wat nu? Genieten van de bloei. De uitgebloeide aren verwijderen, verder in het voorjaar snoeien.

 

De fruitbomen mogen gesnoeid worden, bij oude fruitbomen is het wenselijk om deze te prikkelen om jonge takken te maken. Dit bereik je door wat oud hout weg te snoeien en het jonge hout de kans te geven.

Ook het leifruit mag gesnoeid worden, bramen zijn wat vorstgevoelig, bind de takken nog niet vast maar leg ze op grond en bescherm ze tegen de vorst.

Dakvormen en ander soorten bomen mogen nu gesnoeid worden.

 

Wat punten welke onze aandacht vragen

-boomband niet te strak

-dakgoten vrij van blad

-geen takken die tegen uw woning of ander gebouw komen

-of dat er bij storm geen schade kan ontstaan

-waterleiding en sproei installatie voorbereiden op de winter

-vogelhuisjes schoonmaken en nieuwe ophangen

-gereedschap verzorgen zodat er in het voorjaar geen verrassingen zijn

 

Het is nu ook de tijd om zomer bloeiende knollen  zoals dahlia’s, knolbegonia’s enz te  rooien, droog deze goed en verwijder de overtollige grond berg ze droog en vorst vrij op.

Let er wel op dat ze niet te veel indrogen.

 

Het is nu ook de tijd om sfeer om het huis te maken, wanneer je met licht(jes) gaat werken, denk er aan de elektriciteit tarieven zijn anders dan in het verleden. Met ledverlichting en beperkte uren van branden kun je het toch gezellig maken.

 

De kerstboom: laat deze altijd even wennen aan de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Een boom die vers gerooid of gekapt is valt minder uit dan een boom die al weken van te voren is gekapt.

Zorg dat er voldoende vocht van onder af kan verdampen dit gaat het indrogen binnen tegen

En beperkt het uitvallen van de naalden.

 

Het maaien van het gazon moet nog steeds gebeuren, zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft is er groei, maai niet te kort, en strooi in december een meststof met hoog kali gehalte dit gaat de mos vorming tegen.

 

Geniet nog van de mooie kleuren buiten.

Oktober 2022

Oktober, de floriade is voorbij, er is veel over geschreven, laag bezoekers aantal, heb diverse mensen gesproken die er ook zijn geweest zij hebben net als ik veel positiefs gezien, ook de gemiddelde reviews zijn hoog ca 8. Ik had na 4 bezoeken nog alles niet gezien.

Komt er in 2032 er weer een ? Wie durft het risico aan te gaan?

 

De Dutch food week is weer voorbij, in onze gemeente is er veel aandacht aan besteed. We konden bij diverse processen achter de schermen kijken, dit geeft begrip. Ook komen er nieuwe projecten van de grond zoals de voedselbossen, dit geeft een verrijking van het landschap wat betreft beplanting en de diversiteit aan beestjes. De bossen kunnen een bijdrage gaan leveren aan voedsel voorziening, ander voedsel dan het massaal geproduceerde.

 

Er komen vragen over de olijf, bij vorst moet deze naar een vorst vrije plaats, er moet voldoende licht zijn, in een te donker verblijf valt zijn blad er af. Gaat het blad krullen dan is de grond te nat, te natte grond kan ook ontstaan door te veel regen die op de pot komt, bescherm dit met plastic op de pot. Voeding in het voorjaar: langzaam werkende mest geven en de plant  verlangt ook naar kalk. Verplanten om de 3 a 5 jaar in een wat grotere pot, denk om de klei korrels of potscherven onderin de pot. Als potgrond kun je standaard potgrond gebruiken.Meng op de 40l ca 10l klei er door heen.

 

Heb je wat te verplanten in de border dan is het nu de tijd, je ziet nog alles wat er staat en hoe je het wilt hebben, in het voorjaar zijn veel planten nog niet zichtbaar.

 

Wanneer je klaar bent met grondwerk voor de winter plant dan bloembollen het is een verrijking van de tuin in het voorjaar.

 

Het aanbrengen van een mulchlaag, beschermt de planten, verbetert de structuur en het bodemleven, maak de grond eerst wat los en strooi dan en gebruik de hoeveelheid met mate de wormen ed moeten het verwerken.

 

De eenjarige raken uitgebloeid, er zijn vele mogelijkheden om de bakken mooi te laten zijn,

Oa takken met bessen, vruchten zoals pompoenen , kalebassen, fruit en winterviolen.

 

De kleine stamboompjes zoals rozen, hortensia ed ga deze snoeien, zodat er bij veel wind de stam niet breekt of dat er takken uit scheuren.

 

In de herfst geeft de lage zon stand een prachtig gezicht in de tuin en de natuur, maar voor de automobilist kan het heel hinderlijk zijn kijk extra uit.

 

Plannen om fruitbomen te planten houd rekening met de bestuiving, ook fruitbomen hebben voorkeuren. Kijk naar de tijd wanneer er geoogst moet worden, valt deze vaak in je vakantie kies dan iets anders.

 

Kijk in je omgeving in deze tijd van het jaar is er veel te zien.

September 2022

Het dorre is door de regen veranderd in groen, verschillende planten beginnen nu weer activiteiten van groei te tonen ook het onkruid groeit weer. Dit zorgt er voor, dat er veel te doen is in de tuin.

 

Het gazon vraagt weer regelmatig maaien, vooral om de grassen die sterk de hoogte in gaan door de regelmaat uit te putten. Verder is het wenselijk om het gazon nog een beetje te mesten zodat het zich snel herstelt van de droogte. Kale plekken of een geheel gazon inzaaien, het is nu de beste tijd. Wilt u graszoden leggen in september zijn ze snel gehecht aan de ondergrond en kunt u gebruik maken van het gazon.

 

De waterlelies willen nu veel blad maken zorg dat er voldoende zonlicht op en in het water kan schijnen.

De vissen moet je nu nog bijvoeren zodat ze in gezonde conditie de winter ingaan. We krijgen nu ook de tijd van het vallende blad neem maatregelen zodat het niet in het water komt, dit geeft verzuring van het water en er ontstaat een sliblaag op de bodem.

 

Verwijder nu alleen de uitgebloeide bloemen bij rozen, perkgoed en vaste planten, niet meer radicaal snoeien je blijft dan tot het volgend seizoen zonder kleur en de herfst is lang en vaak veel sombere dagen

Een bloempje geeft kleur wees er zuinig op.

 

Voor het planten en scheuren/delen van vaste planten is nu de ideale tijd, de grond is nog warm en voldoende vochtig de planten maken snel nieuwe wortels en staan vast voor de winter begint.

Wil je bomen, struiken of coniferen verplanten neem dan nu al de eerste maatregelen, door de horizontale wortels op circa 40 cm rond de stam af te steken. Mochten we nog warme dagen krijgen dan wat water op de kluit gieten. De plant gaat nieuwe wortel maken en je kunt in nov/dec verplanten.

 

Het is nu de tijd om bomen die bloeden in de winter te snoeien zoals de notenboom, esdoorn, berk enz.

Loop u beplanting na of er geen takken tegen de bebouwing komen, dat de voelers voor de alarmlampen steeds de impuls geven van licht aan door een tak die dit veroorzaakt.

Bij frambozen mag u nu het hout verwijderen dat dit jaar de vruchten heeft gegeven. De hagen de laatste knipbeurt zodat ze verzorgd de winter ingaan.

Pruimen, kersen en andere steen vruchten nu snoeien de besmetting met loodglans is nu het minst.

 

Met al het tuinwerk komt er veel afval vrij dat te composteren is, composteren is een deel van de kringloop.

Gooi geen etensresten op de composthoop dit lokt ratten en die kunnen weer ziektes meebrengen ook dat is een kringloop.

 

Zijn de bloembakken uitgebloeid , deze zijn op te fleuren met  kalebassen, pompoenen, bessen, noten, een rode of sierkool.

Een bak vullen met diverse gekleurde grassen past bij het seizoen en komt in het voorjaar weer terug.

 

Heeft u fruit te oogsten, bewaar het op een koele plaats en leg het overzichtelijk zodat  je een rotte gelijk kunt verwijderen voor het nog meer aansteekt.

 

Het oogsten in de moestuin wordt minder, het seizoen van planten raakt op zijn eind, zaaien kun je nog enkele soorten oa.winterspinazie, snijbiet en veldsla dit laatste lijkt niet op kropsla, het oogsten gebeurt op de zelfde wijze als spinazie het gewas is rijk aan vitamine C.

Augustus 2022

Deze tijd van het jaar wordt in de journalistiek de komkommertijd genoemd, de politiek is op reces, door de vakanties gaat alles een tandje trager, maar voor de tuinbezitter is er nog steeds werk zoals het oogsten van de komkommers.

 

Bloemen uit eigen tuin op de vaas, oogst ze vroeg in de morgen dan zit er voldoende vocht in, snij de stelen goed schuin af en doe wat bloemenvoeding in het water. Ook de hortensia is goed op de vaas te zetten zorg dat de bloemen al volop in bloei zijn (zijn ze dat niet ze gaan gelijk slap hangen)stengels goed schuin afsnijden  en vaas vullen met water van ca 40 graden en daar de stengels in.

 

Het gras dat gelijk in het zaad komt is tuinjesgras met deze droogte is er een mogelijkheid om het flink te beperken, niet sproeien en maaien, het tuinjesgras wortelt ondiep het droogt dood, dan mesten en voldoende water geven of wachten op regen, het bestaande goede gras moet flink doorgroeien zodat tuintjesgras geen kans krijgt.

 

Sproeien de beste tijd  smorgens, dan blijven de planten droog in de nacht en krijgen de meeldauw (is schimmels) minder kans, geef wel in een keer veel water dit is beter dan elke keer  een beetje. De grond na het sproeien los maken voorkomt dat de diepere grondlagen snel uitdrogen.

 

Weet u waarom sommige planten pas in de avond beginnen te geuren? Dit doen zij om de  nachtvlinders naar zich toe te lokken.

 

Ook nu is volop snoeiwerk:

-de snel groeiende hagen zoals ligustrum, carpinus, buxus in goede conditie.

-afgedraagde takken in de frambozen.

-uitgebloeide rozen bij tros en struikroos terug snoeien op een vijfblad.

-klimrozen terug tot ca 3 oog en zuinig zijn op de nieuwe scheuten.

-druiven ranken terug nemen en een tros per rank is voldoende wilt u de druiven gaan krenten      

 dan is daar nu de tijd voor. 

-leibomen van fruit zit nu veel jong hout op, dit terug snoeien ca 5 bladeren moet er een

  nieuwe tak in gebogen worden dan die tak niet snoeien.

-heeft u fruitbomen of sierbomen staan die niet groter mogen worden, dan moet u de jonge

 scheuten ook terug snoeien. 

-de jonge scheuten van de blauwe regen deze ook terug snoeien tot 3-5 ogen.

 

Er wordt op diverse manieren geprobeerd om de luizen te vernietigen, vaak met groenezeep en spiritus, de goede verhouding is 20 gram groenezeep en 10 gram spiritus per liter water, doe je meer dan wil het blad verbranden. De beste tijd is s’avonds als de zon al lager staat.

 

In de groente tuin al voorbereidingen getroffen voor aardbeien en winter groentes ?

 

Juli 2022

De belangrijkste onderwerpen van nu zijn, de warmte, droogte en water tekort, de gevolgen van de droogte en water te kort zullen nog lang op vele manieren door werken, om bij de planten te blijven, veel nieuwe inplant is verdroogd en aanplant die enkele jaren geleden is gedaan heeft ook veel geleden.

Niet alles is mineur, landbouwers die bij mij langskomen vertellen dat de graanoogst dit jaar goed is. De moestuinders vertellen een goede uitkomst bij de aardappelen en geen rotte als vorig jaar.

 

De vraag wat moet je met verdroogd gazon ? Nu nog beginnen met water geven vraagt veel inspanning om nog resultaat te krijgen. Heb je het gazon groen gehouden met sproeien, zolang je nog mag sproeien en wil je het groen houden dan water geven. Komt er voldoende regen, het gras kort maaien en mesten je zult zien dat het zich snel herstelt.

 

Het vijverwater wordt bij zeer warme dagen troebel dit is een natuurlijke reactie en verdwijnt weer als het koeler wordt, houd wel het waterpeil op goede hoogte, zorgt dat er ook voldoende  zuurstof in het water komt. Let op: De jonge reigers vliegen rond en zien een vijver met vissen als restaurant.

 

Verwissel het water in het drinkschaaltje en badschaaltje voor vogels elke dag.

 

Zijn de vaste planten uitgebloeid  knip  het uitgebloeide niet te kort, er kan nog een bloempje komen, is de grond nog bedekt dan heeft het onkruid minder kans.

 

Vlg de agenda is het nu tijd voor snoeien van hagen, maar met hoge temperaturen en droogte

verschijnselen is uitstellen beter.

 

Er wordt geadviseerd heb je lege stukken in je moestuin zaai dan een groenbemester heeft het onkruid minder kans en het stimuleert het bodemleven, let wel op wat je zaait sommige soorten stimuleren ook de

Juni 2022

Bij het schrijven van de vorige column was het heel droog, we hebben intussen  veel regen gehad, er is schade ontstaan door te nat, ook enkele warme dagen met een sterke afkoeling er na. De natuur herstelt zich snel. Bij warmte is het onder een boom koeler dan onder de parasol, de boom geeft schaduw en door de verdamping geeft hij ook extra koeling.

Grote bomen geven meer dan kleine.

 

Op de floriade zijn duurzaamheid en vergroening de hoofd thema’s, de campus uit Almkerk geeft  met de Pixel Farming Robotics een bijdrage in welke richting de landbouw zich ontwikkelt. In het projectteam  voor de realisatie van de tuin voor de  Wilde Weelde hebben Innogreen uit Werkendam voor Bodemonderzoek & Advies uitgevoerd, en Vis á Vis uit Woudrichem  het Ontwerp verzorgd.

 

Ook dit jaar is weer het tegel wippen, tegel er uit plantje er in. Maar met een sedumdak  kun je ook een positieve bijdrage leveren aan je woonomgeving enkele punten:

-het regen water wordt gebufferd minder snel over belasting van water afvoer.

-het isoleert: minder energie nodig en koeler bij hitte

-de dakbedekking gaat langer mee

Een belangrijk punt: is je dak constructie sterk genoeg?

De sedum wordt als graszoden op de rol geleverd

Eenvoudige vragen? Laat het horen.

 

21 juni de langste dag, je mag tot die dag asters, phloxen, koninginnekruid, sedums etc nog flink terug snoeien, dan worden de planten minder hoog en hebben vaak minder last van meeldauw, doe je een gedeelte wel en een deel niet dan spreid je ook de bloei.

 

Nog een lege plaats in de border, plant hier een Dahlia die geeft lang kleur en is goed te snijden voor de vaas, ook de Canna’s geven bij een mooie zomer een uitbundige bloei  deze behoef je niet te ondersteunen. Koop wel planten die zijn voorgekweekt in potten.

 

Vergeet niet de uitgebloeide bloemen van de eenjarige te verwijderen, geef deze ook tijdig mest, met deze zorgen extra bloemen en tijd dat ze mooi blijven.

 

De verzorging van diverse groente planten:

Aardbeien doordragers tijdig mest, voldoende water,  vruchten vrij van de grond.

Tomaten okselscheuten (dieven) verwijderen (doe het elke week)

Bonen kunt u nog zaaien tot ca 10 juli (vroeger geeft grotere oogst)

Aardappels controleren op coloradokever en bederf er zijn div manieren van aanpak.

 

Verschillende planten geven nu geelblad, bij de zware stort regen is de grond dicht geslagen, maak deze los en geef wat mest vaak herstelt het zich. Wortels wilden niet groeien tijdens de droogte bij gieten bleven ze in leven, na de regen zijn ze goed gaan groeien.

 

Geniet van de lange zomer avonden.

Mei 2022

De tuinbezitters praten vaak over het weer, nu is de droogte een favoriet onderwerp.

Enkele punten waar u aandacht aan moet schenken, geef de pas geplante planten voldoende water. Gaat u nu planten eerst het plantgat vol water, kluit in de modder drukken, watergeven, dan met droge grond aanvullen uw planten zijn voor bijna een week goed verzorgd.

Zorg dat de boven grond van de border voldoende los is dit beperkt het indrogen van de grond.

Infiltratie van water in de grond, graaf een bloempot tot de rand in en vul deze regelmatig met water via de gaatjes komt het water in de onder grond.

Sproeien beter een keer heel veel dan elke keer een beetje de wortels moeten de diepte in.

 

Wat doen bij het gazon ? Bij droogte verticuteren is niet wenselijk. Door of bij zaaien kunt u beter even uitstellen het zaad komt moeilijk op. Mesten de mest lost niet op of u moet voldoende sproeien. Maaien doe het niet tekort en doe het wanneer het nodig is.

 

Schilderwerk het hout werk is droog, u kunt beginnen. Wilt u het uit laten voeren zorg dan voor een afspraak met uw schilder.

 

Voor een dichte haag, om deze te krijgen is het belangrijk om deze vaak te knippen

Is de basis goed dan kan het in de volgende jaren minder.

Let bij het knippen wel op de nestjes.

 

De vijver de planten ontwikkelen zich uitbundig, zorg dat er voldoende licht in het water komt. Verwijder de alg die op het water drijft. Wilt u jonge visjes zorg dan voor een hoekje in de vijver waar deze tussen planten kunnen schuilen tegen de gevaren.

 

Bij klimrozen, bramen, frambozen komen nu de nieuwe scheuten uit de grond deze zijn al weer voor het volgende oogst seizoen u moet deze handhaven.

 

Heeft u veel last van meeldauw in druiven dan is nu de tijd om te beginnen te spuiten met zwavel.

 

Met droogte en veel wind krijgen beuken vaak luis vooral de jonge aanplant, door de planten regelmatig met een flinke straal nat te spuiten is dit beheersbaar.

 

Vraag aan mij gesteld: DE buurman heeft de thuja aan zijn kant tot op de stam kaal geknipt

Gaat hij dood? Ik verwacht van niet, veel water geven en bij voldoende uitlopen tijdig knippen.

 

De ANV heeft dit jaar weer meer zakjes zaad uitgedeeld als in het verleden, in het mengsel zitten diverse soorten die meerdere jaren terug komen, zaai je nu, wel voldoende vochtig houden, kunt u dit jaar genieten en in 2023 ook weer. Beheers de niet gewenste planten.

Laat oude stokken zo lang mogelijk staan, deze zijn vaak gebruikt als bijen hotel, met een kleine oppervlakte draagt u bij aan diversiteit.

 

Geniet van het mooie weer en het jonge leven in de natuur.

April 2022

Tussen de tips van januari en deze is er veel gebeurd, stuif en gewone sneeuw gaven een prachtig gezicht, voor de mensen die er op de weg moesten zijn was het minder.

Wat doet de sneeuw voor de planten ? Het geeft een natuurlijke bescherming, onder

dikke pakket komt geen vorst. De verwachting is dat er weinig vorstschade is, sneeuw-

schade kan er wel zijn takken kunnen onder het gewicht zijn uitgebogen of gebroken.

 

Deze maand was ook de vogeltelling, er hebben nog nooit zoveel mensen aan meegedaan,

het gemiddelde aantal vogels en soorten per tuin was lager dan vorig jaar, dit heeft er waarschijnlijk mee te maken omdat dat er op meer locaties is geteld en de voedertafels hebben

invloed in de soorten die deze bezoeken.

 

Heb zelf niet geteld wel genoten van de diversiteit in onze achtertuin, meerkoeten die

beginnen te roepen als het donker wordt, een reiger die uren kan stilstaan, ook een plaats

zoekt lekker in de zon en uit de wind, verder de drukte op de voederplaats van mezen, vinken,

etc. En dat een merel vogels en soort genoten weg jaagt bij zijn favoriete voedsel.

 

Oogsten in de winter, dan denkt men aan prei, spruiten, boerenkool, noem je veldsla

dit blijkt bij velen niet bekend te zijn, het is een gewas dat je in aug-sept zaait en in de winter

bij vorst vrij weer kan oogsten. Google eens naar de voedingswaarde, deze is hoog,

het is een aanrader om dit gewas op tuinagenda te plaatsen. In de keuken is het op verschillende manieren te bereiden.

 

Eind februari kun je beginnen met verpotten van kuipplanten, ook het zaaien in kasje,

vensterbank, zorg wel dat je potgrond op temperatuur is, haal hem tijdig binnen.

Let op de vochtigheid van de grond en van de lucht, is deze te hoog dan  krijg je

schimmel dit kan het  zaaisel doen mislukken.

 

Door  de corona moet je potgrond en zaad ed van tevoren bestellen en afspreken wanneer

je het mag ophalen, misschien worden de mogelijkheden in mrt verder verruimd.

 

Als de zomer bloeiende clematissen beginnen uit te lopen dan kun je deze gaan snoeien.

Waar opletten bij het snoeien van de hibiscus; dode en dunne takken verwijderen, uitdunnen

zodat  er evenwicht is in de opbouw van de takken, verder de hoogte mag u mee bepalen in de opbouw van de plant.

 

Op de vraag moet ik nu al mesten ? Nee, heb nog even geduld, alleen voor kalk is het nu tijd dit strooi je op het gazon en in de groente tuin waar de kool komt als u last van knolvoet heb, vergeet ook uw druiven niet om ze wat kalk te geven.

 

Hebt u last van het weg pikken van de gele krokussen door de mussen, span wat zwart garen op bloem hoogte zodat de mussen hier tegen aan lopen en verschrikt weg vliegen. De mussen eten de gele krokussen omdat deze rijk zijn aan vitamines.

 

Er wordt nu volop gesnoeid en gekapt, tijd om hout te verzamelen voor de openhaard, groen

hout zaagt en klooft makkelijker dan dood hout.

 

De lente komt eraan.

Maart 2022

 

We zijn al enkele dagen voorbij 21 maart, de natuur ontwaakt uit de winterrust, vogels,

het is fascinerend, ze zijn druk met elkaar, bepalen hun territorium, verjagen indringers,

sommige indringers blijven, de eerste nesten zijn er, het is nu wachten op de eerste kuikens.

 

De coronapandemie lijkt zijn hoogte punt te hebben gehad, nu een situatie in Europa die we niet meer voor mogelijk hielden. Hoeveel invloed gaat dit hebben op het dagelijks leven?

Verhalen over schaarste uit de laatste Wereld oorlog doen weer de ronde.

 

We kunnen somberen, maar bezig zijn in de tuin is ontspanning, en in maart is er veel te doen o.a. het gazon vraagt aandacht, is er veel vilt of mos dan is verticuteren gewenst, is dit er niet dan  met de eerste keer maaien uw machine lager afstellen dan normaal het gazon vrij te maken  van oud gras enz. Mest daarna en maai de volgende keer weer op de normale stand.

Met de komst van de robot maaier is er veel veranderd in het gazon beheer, het oude gras blijft op het gazon, de kleur moet egaal groen zijn, dit vraagt aan gepaste bemesting overleg dit met uw vakman. Heeft u een robotmaaier bedenk dan dat verticuteren met de draden moeilijker is.

Mesjes vervangen kan je het best doen zodra het gazon weer actief groeit.

 

De border van vaste planten kun je nu terug knippen, het fijne afval laat je in de border, het grove naar de compost hoop, verwijder al het onkruid, zijn er vaste planten die woekeren zorg dan dat deze beperkt blijven tot hun plaats. Mest nu de border met een langzaam werkende mest dan behoef je bij een gewone zomer hier niet veel aandacht meer aan te besteden.

 

Er moet en mag nu nog volop gesnoeid worden, o.a. het knotten van wilgen, de rozen in soorten, struikrozen, bottelrozen, klimrozen, ze vragen alle een aparte aanpak overleg met uw vakman wat de juiste manier is. De heesters die na de langste dag bloeien mag je nu flink terug snoeien. Wat nu uitgebloeid is mag je ook snoeien. Heeft u leifruit (bijv peren, appel, abrikoos, etc) dan is het nu tijd om deze te snoeien de bloem knoppen zijn nu goed zichtbaar,  en snoei je de oogst niet weg.

 

Bollen in de tuin vragen ook de verzorging, wilt u sneeuwklokjes, winterakonieten, anemoon blanda in soorten  verplanten dan is het daarvoor een goede tijd. Het is verder altijd belangrijk om de uitgebloeide bloemen te verwijderen, dan gaan ze hun energie in de bollen stoppen.

 

Vijver komt het water boven de 10 graden dan mag je gaan voeren, zit er veel oud blad of bagger in de vijver ? Wat is het beste tijdstip  om dit verwijderen? Dit is voor elke vijver verschillend. Heb je veel kikkers, salamanders dan is het nu te vroeg, bij veel waterplanten is de zomer weer te laat. Het blijft maken van een keuze en zuinig zijn op het leven.

 

De kwekers van groenten zijn al heel actief met zaaien, en planten laat je niet verrassen door de nachtvorsten, soms kan een week later beginnen veel frustratie voorkomen  .

 

  

Kijk rond en ontdek hoe in de lente alles ontwikkelt.

Februari 2022

Schijnt de zon en je zit achter het glas dan komt het voorjaars gevoel, buiten is het nog steeds guur bij het schrijven van deze column. Zondag 6 feb viel er in onze gemeente op veel plaatsen ca 40 mm regen. Heb je plekken in je tuin waar het water niet snel weg zakt, een actie om met de grondboor op die plaatsen gaten te boren en deze op te vullen met grove Franse boomschors, natte plekken in het gazon prik met een riek met lange tanden zo diep mogelijk veel gaatjes, vaak worden de problemen minder.

 

Februari is de maand dat er veel gesnoeid kan worden, bij fruitbomen is het belangrijk dat de zon goed door de takken kan schijnen, diverse heesters waarvan de sierwaarde het hout is of die na de langste dag bloeien kun je nu snoeien, heesters die voor de langste dag bloeien moet je direct na de bloei snoeien.

Clematissen kun je ook indelen in vroege bloeiers en late bloeiers, de late bloeiers mag je nu snoeien en vroege bloeiers doe je direct na de bloei.

Hortensia: de oude bloemen die beschermen tegen de mogelijke nacht vorsten, hoe wij ze snoeien kan ik u uitleggen als u langs komt tijdens onze openingstijden.

Coniferen snoeien: niet alle coniferen lopen uit op dor hout overleg altijd met uw vakman wat de mogelijkheden zijn.

 

We kunnen nu nog volop planten, let op de kale wortels dat die niet uitdrogen, zijn de wortels uitgedroogd, dan duurt het aanslaan veel langer, in het ergste geval zijn de planten dood.

Beuken planten moet je doen voor 1 april, beuken kunnen niet tegen natte voeten, meng bij het planten wat metsel of drainage zand bij wortels, geen mest, compost of potgrond.

 

De benzine prijzen zijn hoog, houd wel rekening met de benzine voor uw grasmaaier die nog van 2021 is niet meer geschikt. Maak uw tank eerst goed schoon voor u gaat tanken dat voorkomt veel problemen. Gebruikt u Aspen dan is alles anders.

 

Ga je binnenkort aan de slag met losmaken van borders strooi daarna  wat (wormen)compost dit verbetert de grond en het bodemleven, gezonde grond geeft gezonde planten.

Het gebruik van biobodem (bevat oa macorrhizae, zeewier en bacteriën) geeft een impuls aan het bodemleven.

 

Heeft u last van vogelvraat bij uw krokussen span zwarte draad strak ca 5 cm boven de grond, zodat de vogels schrikken en wegvliegen. Waarom zijn de vogels zo geïnteresseerd in uw krokussen? Deze zijn rijk aan vitaminen.

 

Als de lente er echt is, dan zijn er de kriebels bij de bezitters van de groente tuin.

Heeft u het plantschema met de vrucht wisseling al klaar?

Heb je voor gezaaid binnen ? oa peultjes ,doperwten, sla, rode bietjes.

Of al in kasje of platte bak gezaaid? oa raapstelen, spinazie.

Wel eens vroege aardappelen voor gekweekt ? Hoe? Ik kan u mijn ervaring vertellen. 

 

Al sneeuwklokjes en krokussen gezien?

Geniet van deze lente bodes.

Januari 2022

Velen van ons hebben goede voornemens voor 2022, er zijn voornemens die elk jaar terug komen en moeilijk zijn vol te houden, wens u sterkte om dit jaar ze wel vol te houden.

Door de Lock downs zijn we meer gaan lopen en bewegen buiten.

Op veel plaatsen kom je adviezen tegen wat je kunt doen om gezond te blijven.

Vaak is het laatste punt om gezond te blijven tuinieren, heb mij verdiept in het waarom.

Tuinieren doe je vaak alleen en sporten etc doe je vaak gezamenlijk.

 

Hier onder wat punten waarom tuinieren.

Bij zwaar werk verbrand je extra calorieën (een manier om extra gewicht te voorkomen) 

Buiten krijg je meer zonlicht wat meer Vitamine D geeft, Vitamine D versterkt het immuunsysteem uit de corona analyse  weten we hoe belangrijk een goed afweersysteem is.

Bij het ouder worden is het belangrijk dat spieren worden gebruikt, omdat tuinieren uit veel handelingen bestaat gebruik je bijna alle spieren. Wissel de werkzaamheden af om overbelasting te voorkomen. De lijst met pluspunten is veel langer, wissel uw ervaringen uit met andere, dat bevordert de sociale contacten.

 

Zolang het niet vriest kun je nog bladverliezende bomen en struiken planten, dit geldt ook voor het snoeien, let wel op dat je geen planten snoeit waarvan de sapstroom al actief is.

 

Als het niet nodig is kom dan niet op het gazon je trapt alles vast wat de mos groei bevordert,

Moet je in de borders werken, maak deze gelijk los zodat er voldoende lucht in de grond komt.

 

Heb je planten die je overwintert in kas, serre enz let op dat ze voldoende water krijgen en voldoende verse lucht, controleer of er geen schadelijke beestjes of dergelijk aanwezig zijn.

 

Veel staat er niet meer in de groente tuinen, bij vorst of sneeuw kunnen de duiven in korte tijd het groen van de kolen ed opeten of vernietigen, houd de beschermmiddelen in gereedheid.

 

Krijgen we nog gladdigheid wees zuinig met zout waar het schade aan de planten kan veroorzaken, op die plaatsen kunt u beter zand strooien.

 

Heb je je lijst al gemaakt wat er aan het huis en de tuin in 2022 moet gebeuren, maak tijdig een afspraak met de vakmensen, in veel vakken zijn wachttijden, laat u niet verrassen.

 

Het kasje, tunnel, platte bak al klaar om te gaan kweken? Over de tunnels en kasjes komen

steeds vragen het groeit niet meer als vroeger, kom een langs dan kunnen we bepraten wat een mogelijk op lossing kan zijn.

Leg alvast potgrond in een warme omgeving, zodat bij eerste zaaien of verspenen de grond al voldoende op temperatuur is.

 

 

Dat 2022 een gezond jaar met veel tuinplezier mag zijn.

December 2021

De laatste tuintip van 2021, elk jaar kijken we even terug, corona was steeds aanwezig en bepaalde vaak ons dagelijks doen en laten. Positief is dat we veel meer van de natuur zijn gaan genieten, we wonen in een omgeving waar we kunnen wandelen, fietsen, varen, van deze mogelijkheden word veel gebruik gemaakt, vaak moet een gast ons attent maken op het vele bijzondere in onze streek.

 

De tuin, er wordt veel werk van gemaakt, het moet een plaats zijn waar we tot rust komen, en door de beperkingen brengen we er veel vrije tijd in door, bij een mooie dag zie je dat thuis werken ook vanuit de tuin tot de mogelijkheden behoort.

 

Het weer was vochtig, met gevolg veel onkruid, vaak maaien, voor de volkstuinders was de aardappel oogst vaak met veel bederf in de knollen, maar alles was groen en groeide goed.

 

Het zelf kweken van bloemen, groente en fruit is voor velen genieten, het zien groeien en het consumeren verrijkt de tuin beleving, maak tijdig uw plannen voor 2022. En gebruik daarin je

ervaring van de afgelopen jar(en).

 

Het blad is van de bomen, controleer de dakgoten of ze blad vrij zijn, een enkel blaadje op het gazon is niet erg maar is het een heel pakket dit dan verwijderen, onder het blad sterft het gazon en schimmel vorming kan toeslaan.

 

Kom je bij je geverfde onderdelen van huis of tuin plekken tegen waar de verf is verdwenen,

met goed drogend weer deze plekken behandelen met grond verf voorkomt dat de schimmels ed kans krijgen om het houtrot te starten. Zet wel op je doe lijst om in 2022 voldoende actie te ondernemen.

 

Voor grond verbetering zijn div mogelijkheden:

Kleigrind voor de winter spitten

Stalmest onderspitten

Compost of wormenhumus door de bovenlaag mengen

Kalk strooien er zijn diverse soorten vraag uw vakman wat voor u de best is

Basaltmeel op zware klei, heeft ook als voordeel dat planten minder ziekte gevoelig zijn.

 

Je kunt nog steeds bollen planten zoals tulpen, hyacinten, narcissen, maar voor de kleine zoals sneeuwklokjes, winterakoniet is het bijna te laat.

 

De kerstboom staat, heeft u rekening gehouden met het uitdrogen?

Niet te dicht bij de verwarming, bij vloerverwarming zorgen dat de pot of standaard niet rechtstreeks op de grondstaat (bijv op tafeltje of vergelijkbaar)

Geef water in de pot of standaard de boom neemt op. Het verdampte water stijgt langs de naalden om hoog.

 

Bedankt voor al uw reacties in 2021

Goede Feestdagen en een Gezond 2022

November 2021

Een veel gestelde vraag is waarom groeit deze plant niet. Er zijn veel redenen een belangrijke is dat hij niet op de juiste grond of plaats staat. In onze gemeente hebben de rivieren in het verleden voor een grote verscheidenheid aan grond gezorgd. Daardoor zijn de groei mogelijkheden verschillend. Als bewoners hebben wij ook van alles gedaan met de grond. Op de zanderige gronden groeien coniferen en andere groenblijvers goed.

Rozen en vele bloemheesters groeien op wat zwaardere grond. Bij een beplantingsplan moet je dus rekening houden met de grond. Voorkom teleurstelling, laat u goed adviseren.

 

Je kan nog volop bollen planten, er zijn vele soorten. Vaak hoor je van tulpen ze zijn zo lang daardoor waaien ze om. Er zijn echt mooie tulpen die minder lang zijn en lang bloeien.

Denk aan de triumph tulpen ook hier geldt een goed advies geeft meer plezier.

 

Bladval van bomen komt elk jaar terug, het geeft ongemak, maar als het in de zomer warm is, geeft een boom verkoeling, in een boom leven insecten en vogels. Denk goed na hoe zal het zijn als je de boom verwijdert je mist veel en het duurt jaren voor je weer een boom terug hebt.

 

Wat kunnen we met het blad doen? Afvoeren, zelf composteren, gebruiken als bescherming

tegen winterse invloeden in de border. En waar het geen hinder oplevert de natuur het zelf laten oplossen.

 

Wilt u de tuin winterklaar maken, kijk dan of sommige vaste planten door ze niet af te knippen een levendiger beeld geven. Planten met holle stengels als je die afknipt is de kans op bevriezing en in rotting groter, het water kan dan via de holtes diep in het planten hart komen.

 

Heeft u al een plan om in winter met vorst te zorgen dat uw vijver niet een grote ijsklomp wordt? Denk aan een luchtbellen pomp, de mogelijkheid om wat water onder het ijs uit te pompen zodat er een lucht isolatie laag ontstaat. Sla nooit met een bijl op het ijs, vissen kunnen niet tegen de trillingen die er ontstaan.

 

Het je al een lijstje of reeds uitgevoerd wat er gesnoeid moet worden voor de kortste dag?

Denk aan de notenboom, berk, esdoorns, druiven. Je kunt het aanvullen met een lange

lijst van wat ook mag. Struikrozen snoei je nu op knie hoogte, bescherm de oculatie met grond, compost, ruige mest etc.

 

Het gazon vraagt ook nu nog aandacht, zorg dat er geen rottend blad op blijft liggen,

bij vorst en veel regen er niet op gaan lopen, je kunt nu nog kalk of kalihoudende meststof

strooien. Is het gazon nog lang je kunt nu nog gerust maaien.

 

Alles wordt kaler met cornus rood of geel kun je  kleur in de heester border brengen. Nog even en de winterbloeiers krijgen al hun kleur. Met heide, skimmia’s en  div

andere groen blijvende plantjes kun je planten bakken op fleuren.

 

Met een vers gekapte of gerooide kerstboom heb je minder naald uitval, zet de boom in pot met vochtig zand, hij kan zelf nog vocht opnemen en het verdampende vocht gaat langs de naalden zodat die minder uit drogen.

 

Ook nu is nog van alles buiten te zien en te doen

Oktober 2021

De  wedstrijd voor de groene buurt kampioen heeft aangetoond dat groen leeft bij de bewoners van Altena, er zijn vele goede ideeën aangeleverd waar de gemeente mee aan de slag kan, ben benieuwd hoeveel aandacht voor de groene leefomgeving in de verkiezingsprogramma’s komen.

 

Gazon onderhanden nemen, zoals verticuteren, egaliseren, bij of opnieuw inzaaien,

zoden leggen, het kan nu nog de temp van de bodem is nog hoog, zijn er nachtvorsten geweest

dan kunt u dit beter niet meer doen uitgezonderd zoden leggen dat kan bijna een heel jaar.

Blijf wel maaien als het gras nog groeit, vang het gras op. En wilt u kalk strooien dan is het nu de tijd vraag aan uw vakman of u de bekende kalk of gipskalk moet strooien.

 

Herfst is de tijd van bladval en bladruimen, houd het gazon bladvrij, span een net over de vijver zodat er geen blad in valt, blad in de vijver verlaagt het zuurstofgehalte in het water en de bagger laag groeit extra. In de border tussen de vaste planten mag het blad blijven liggen, mits het pakket niet te dik is. Eiken en platanen blad is niet wenselijk het verteert slecht, in eikenblad zit ook het niet gewenste looizuur.

 

De border wenste u meer kleur in herfst, er zijn nog diverse bloeiende planten oa anemonen,

geranium, periscaria en div soorten herfstasters. Wilt u planten verplanten ook hier geld een hoge bodemtemperatuur bevordert de nieuwe wortel vorming, bij verplanten zie welke ruimte je een plant moet geven.

 

Het tijdstip van snoeien van de diverse dak en bolbomen is als je ziet dat het meeste blad is verkleurd en begint te vallen, bij platanen behoef je hier minder op letten, snoei deze als het blad vochtig is en zet een stofmasker op, dit om  huid en oog irritatie te voorkomen.

Stam rozen kun je nu half terug snoeien, een grote kroon vangt veel wind en kan de stam los komen te staan en dat geeft een volgend jaar minder groei en bloei.

 

Punten van aandacht kijk of de boombanden niet knellend  of  wel op de goede plaats zitten.

De dakgoten vrij zijn van blad en dat de bladvanger nog op zijn plaats zit.

Dat de bestrating vrij is van materiaal waar door je kan uitglijden.

 

Heeft u dit voorjaar gebruik gemaakt van het gratis bloemenzaad van de ANV Altena- Biesbosch en genoten van de kleurrijke akkerranden in de polder, waarvoor het zaad ed beschikbaar is gesteld door de ANV, de Rabo heeft de grote club actie maak daar gebruik van 

om de ANV Altena Biesbosch te steunen zodat er in 2022 ook weer gratis zaad mogelijk is.

 

Het oogsten in de groente tuin wordt minder, langzaam beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen weer, spitten mest onderwerpen, wat gaan we kweken en welke soorten.

Het blijft werken met de natuur dit jaar veel bederf in aardappels en de schade van slakken

2022 zal zijn eigen moeilijkheden hebben.

September 2021

De R in de maand, was in mijn jonge jaren de tijd om te beginnen met een lepel levertraan per dag, de smaak was verre van lekker. Waarvoor extra vitamine, om verkoudheid en griep buiten  de deur te houden. Houden we Corona onder controle ?

 

Het gazon regelmatig maaien, is het vochtig weer het gras opvangen, dit voorkomt schimmel vorming en dat er een dikke viltlaag ontstaat. Het wordt langzaam de tijd voor de herfst/winter bemesting gebruik, een meststof met voldoende kali, heeft het gazon veel open plekken of is het grasbestand dun dan mag nu nog wat extra stikstof worden gegeven.

 

Snoeien: het is nu hoog tijd om de uitgebloeide lavendel terug te snoeien niet te diep, dat doe je in voorjaar. Ligustrum hagen nu voor de laatste keer snoeien. Pruimen, kersen en perziken moet je nu snoeien ze zijn nu het minst vatbaar voor de gomziekte en loodglans.

Wortel/wild opslag nu verwijderen doe het wel diep genoeg in grond anders kweek je steeds

meer opslag. Hortensia hier komen elk jaar de vragen over mag ik nu de uitgebloeide bloemen verwijderen? Uitgebloeide bloemen hebben ook sierwaarde en beschermen tegen vorst, maar bloemen die op grond komen mag je verwijderen, maar er zijn weer soorten waar andere regels voor gelden.

 

Het is belangrijk om het bloeiende onkruid te verwijderen en niet op de compost hoop te gooien, denk ook aan het wortel onkruid probeer wortel en al te  verwijderen het geeft volgend jaar minder werk. Laat het in de tuin bezig zijn niet voelen als werk maar als ontspanning.

 

Blijft het weer goed dan heb je nog avonden om gezellig buiten te zitten, houdt wel rekening met het aan hebben van licht dit lokt insecten waaronder muggen, onderneem actie dat deze niet naar binnen vliegen en je nachtrust verstoren.

 

Heeft u een pluk of  akkerrand mengsel gezaaid wist u dat je hier zelf zaad van kunt plukken

en volgend zaaien eerst zaad goed laten drogen en dan droog bewaren tot het zaaien.

Ook diverse kruiden zijn te oogsten en te bewaren en dan te gebruiken. Ik geef weer hoe het een lezer van de tips doet. Oogsten, drogen in de magnetron even experimenteren hoe lang

per kruid verschillend, na het drogen in diepvries, en dan kun je het gebruiken als u het wenst.

 

Er komen vragen over het rot in de peren aan de boom,”sclerotie”, hoe komt het en is er wat aan te doen? Het is een schimmel ziekte, die overwintert op takken of op het gras onder de boom. Verwijder de aangetaste vruchten probeer het afgevallen blad zoveel mogelijk op te ruimen, direct na de bloei spuiten met zwavel, en mesten met kalk in herfst en strooi patentkali in het voorjaar.

 

De wedstrijd uitgeschreven door de Gemeente Altena voor de groenste buurt. Het beste idee was van het Dorpshuis in Eethen, tegels weg voor natuurlijk groen, Bomen voor verkoeling, een wadi voor opvang van water, afkoppelen van het hemelwater van het riool. Een prachtige invulling van het buitengebeuren. Gaat u uw tuin aanpassen denk dan ook aan de mogelijkheden om de duurzaamheid te vergroten.

 

Geniet van mooie momenten in uw tuin de winter is nog lang.

Augustus 2021

Kijken we naar het journaal, nieuw warmte record in Europa, door de warmte/droogte op veel plaatsen bosbranden. Een uitgebreid rapport wat de gevolgen zijn van de  opwarming van de aarde. Planten helpen mee om de opwarming te beperken. Hoe gaan we dit invullen ?

Als tuinbezitter meer planten, en bomen de kans geven om zo groot te worden dat ze schaduw gaan geven.

Met het ontwerpen van nieuwe woonwijken ook het groen een grote plaats geven, en zuinig zijn op het bestaande groen.

 

In augustus zijn er diverse puntjes  wat onze aandacht vraagt:

Het gazon een lichte bemesting geven zodat een dicht grasmat de herfst ingaat de bemesting met extra kali moet in de herfst gebeuren.

De vijver als het nodig is bijvullen, regen water is beter dan leidingwater.

Let op. De jonge reigers moeten voor zich zelf gaan zorgen en in een vijver is het makkelijk vissen.

Coniferen hagen nu snoeien, dan lopen ze voor de winter nog iets uit. Dit geld ook voor de prunus laurocerasus.

Ligustrum hagen moet je voor 15 sept voor de laatste keer gesnoeid hebben.

Is de lavendel uitgebloeid, dan terugsnoeien, blijf wel boven het dorre hout, hij loopt nu nog uit, in de herfst niet meer snoeien.

Bij de rozen nu alleen de uitgebloeide bloemen verwijderen, dit geldt ook voor de vaste planten in de border. Knip je nu hele takken weg, dan is de tijd  te kort om nog nieuwe bloemtakken te vormen.

De ranken van de blauwe regen mag je terug snoeien ca 3 á 4 ogen laten zitten.

De druif snoeien zo dat de trossen meer zon licht krijgen en snel drogen, wat helpt tegen de meeldauw.

Bij de diverse dakbomen kun je nu de takken wegknippen die recht omhoog gaan.

 

Uitgebloeide plantenbakken, je kunt deze nu nog fleurig maken met diverse grassen daarin is ook een grote verscheidenheid aan kleuren.

 

Wilt u zelf geraniums gaan stekken dan is het nu de beste tijd. Ook voor diverse andere planten is augustus de maand met het meeste succes.

 

De natte periode heeft bij veel bezitters van een moestuin die aardappels telen een teleurstelling bezorgd, het bederf heeft flink wat knollen aangetast, ook bij de rassen die de biologische boeren gebruiken is een behoorlijke schade.

 

Tomaten kunnen ook last krijgen van bederf , oogst tijdig , binnen laten kleuren, en geef niet te veel water.

 

Je kunt nu nog sla, andijvie, boerenkool planten, zaaien kan nog veldsla, spinazie, postelein, radijsjes en snijbiet deze kun je in 2022 oogsten.

 

Geniet van de vele mooie bloemen en vruchten die je overal ziet

Juli 2021

diversiteit?

Overleven het de insecten? Is er nog nectar als het water zakt? Het geeft veel vragen.

Hier is voldoende regen gevallen, de planten en het onkruid groeien weelderig.

 

De levende tuin, het groene gebouw en dak, de omgeving moet groener worden,

duurzaam en diversiteit staan volop in de belangstelling. Tot 24 juli kun je nog ideeën

inleveren voor een groene buurt, lees op de website van de gemeente.

Diversiteit kun je op verschillende manieren toepassen, door te streven dat het gehele jaar

wat bloeit, of dat er in de zomer planten zijn waar de vlinders en insecten op af komen.

Bij het maken van uw plan moet je duidelijke wensen hebben.

 

Plantenbakken kun je nog steeds opvullen, denk eens aan een combinatie van eenjarige met vasteplanten  oa grassen.

Controleer of er wel gaten in de planten bakken zitten, er zijn ook dit jaar weer planten verdronken doordat het teveel aan water er niet uit kon.

Verwijder de uitgebloeide bloemen en geef ook regelmatig mest, dit geeft een uitbundige en langdurige groei.

 

Slakken is op diverse plaatsen een plaag, er komt steeds meer de vraag wat zijn de mogelijkheden, de bekende bierval, ook kun je met diversiteit veel bereiken, slakken houden niet van bieslook, thijm, Oost-Indische kers, vingerhoudskruid, lavendel, tomaat, er zijn tuinbezitters die het snoeisel van deze planten strooien tussen de planten die veel vraat

hebben en ze geven aan dat het succus heeft.

 

De druiven zijn ook hard gegroeid, het snoeien blijft  steeds vragen geven, ik heb een druiven

struik gesnoeid zoals een gangbare mogelijkheid is, na het maken van een afspraak kan ik het u tonen in de praktijk.

 

De vijver vraagt  ook nu aandacht, door de hoge watertemperatuur  hebben de vissen meer voeding nodig, houd het zuurstof gehalte op peil door een waterval of bellen pomp.

De hoge temperatuur van het water geeft algen groei, verwijder dit en zorg ook dat aanzuig punt voor de pomp algen vrij is.

 

Deze week heb je kunnen lezen dat het bederf in de aardappelen bij de bio boeren een gedeelte van de oogst verloren laat gaan, ook bij de volkstuinders is het bederf aanwezig  verwijder zo snel mogelijk het blad, het aangetaste blad niet op de compost hoop gooien dit geeft in de toekomst weer een bron van besmetting.

 

De vakanties zijn begonnen corona zorgt voor veel onzekerheid, blijft u thuis geniet van onze

mooie omgeving er zijn prachtige fiets en wandel routes, toch verder van huis blijf  voorzichtig het virus heeft geen vakantie.

 

Een goede vakantie en doe tuin inspiratie op.

Juni 2021

Na het koude voorjaar is de natuur in een korte tijd weelderig gegroeid, alles is nu nog fris groen, met langer worden van de dagen en de hogere temperatuur komen de basis kleuren.

 

Wie de gemeentelijke berichtgeving volgt heeft ontdekt dat onze Gemeente streeft om meer

te vergroenen en de diversiteit te bevorderen. Enkele punten: de landelijke actie tegel wippen

(tegel er uit planten er in) de actie voor het groenste idee van buurt of omgeving.

Bezoek de gemeentelijk pagina voor inlichtingen om mee te doen.

 

Heeft u het bloemenmengsel van wilde bloemen of dergelijke gezaaid ga nu de plantjes nog klein zijn even de niet gewenste planten verwijderen oa de melde, distels etc.

 

Het is ook weer, de tijd dat onze planten worden belaagd door luizen, rupsen en slakken.

Slakken hebben en voorkeur voor Hosta, Sla, Aardbeien, Afrikaantjes, Dahlia’s, vogels en egels zijn natuurlijke vijanden, een bierval is vaak ook een sukses.

Luizen worden door lieve heersbeestjes gegeten, en mezen zijn rupsen eters.

Bij schade wacht even of de natuur het zelf oplost of dat je met beschermingsmiddelen moet gaan corrigeren.

 

Mieren, kunnen ook uitgroeien tot een plaag, hoewel ze als opruimers nuttig zijn in de natuur.

Wist u dat mieren luizen beschermen en dat ze daarom de larve van het lieve heersbeestje doden?

Mieren nesten bestrijden met warmwater lukt niet altijd, probeer het eens met het strooien van zelfrijzend bakmeel, enkele keren een beetje.

Mieren houden niet van Bieslook, Goudsbloem, Afrikaantjes en Lavendel.

 

Het gazon niet te kortmaaien met droogte en hitte en ook niet te vaak, de beste tijd is in de avond. Wist je dat je met de maaimachine ook het onkruid zaad meeneemt. Zorg altijd dat de maaimachine schoon is als je een gazon met onkruid hebt gemaaid.

Heb je een maaimachine met wielen smeer tijdig de asjes, komt de levens duur ten goede.

 

Een border die om extra water vraagt, een keer in de week een ruime hoeveelheid geven.

Beste tijd is vroeg in de morgen. Is de bovenlaag opgedroogd dan schoffelen, voorkomt dat het onkruidzaad niet kiemt en dat het gegeven water minder snel verdampt.

 

Snoeien: heeft u de voorjaars bloeiers nog niet gesnoeid (oa forsythia, ribes ed) het kan nu nog. De tijd van het knippen van hagen is er nu. Let op de vogelnestjes. Beuken niet snoeien

bij felle zonneschijn, jonge hagen na het snoeien voldoende watergeven.

Blad en naald  houdende  hagen snoeien omstreeks 1 augustus doet u het vroeger dan heeft u van de herfst ook weer een lange haag en dan gaat hij bij snoei te kort de winter in.

 

Het kweken van eigen groente blijft voor de nieuwe kwekers spannend, mijn advies plant regelmatige enkele planten dan in een keer veel, het is nu de tijd om bonen te zaaien.

Voor kweken in kleine potjes voorkomt vaak een slechte op komst en heb je nog overjarig zaad dan is de kans op uitkomen beter.

 

Geniet van de natuur en uw tuin.

Mei 2021

Het voorjaar is koud, met lang lage nachttemperaturen zelfs nog sneeuw in mei, het heeft diverse tuinbezitters verrast een keer niet beschermt en dan vorstschade, sommige planten herstellen zich bij andere moet je overnieuw beginnen.

 

We merken dat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van groente kweken in plantenbakken, dat geeft veel vragen over oa het zaaien en plantafstanden. Het geeft mij altijd veel plezier als ik later hoor het is gelukt we hebben heerlijk gegeten van onze eigen producten. Vaak komen er ook kinderen mee en mogen ook zaaien. Deze hebben eigen voorkeuren laatst een peuter die wilde tomatensoep zaaien.

 

Tuinkruiden worden steeds meer gebruikt, diverse tuinkruiden willen in de tuin woekeren, wij adviseren u: plant ze in grote potten en verzorg ze als planten bakken en oogst regelmatig.

 

Nu het is gaan regen groeit het onkruid weelderig, ga op droge dagen met schoffel of hak aan de gang om het onkruid te vernietigen, raap het grote onkruid op. Zorg dat uw gereedschap scherp is het moet de plant van de wortel afsnijden. Let op dat je wortels van de goede planten niet beschadigt.

 

In mei moet vaak al weer gesproeid worden, gebruik water dat al op temperatuur is bijv. uit de regenton, sloot of vijver. Gebruikt u grondwater dan opletten, is het ijzerhoudend dit geeft roest plekken op de bestrating en de planten verkleuren.

Beste tijdstip van water geven is s’morgens vroeg doet u het in de avond dan is de kans op schimmel aantasting groot.

 

Het is nu ook de tijd om perkgoed te planten in de volle grond, hanging baskets en bakken, gebruik goede grond en geef regelmatig de bakken water en vergeet ook niet te mesten.

Regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen geeft een uitbundigere bloei.

 

De forsythia, ribes, kerria, amandelboompje ed zijn uitgebloeid deze moet je nu snoeien.

Bij de rhododendron moet u de uitgebloeide bloemen verwijderen.

Kruipende vaste planten die al gebloeide hebben mogen nu terug gesnoeid worden tot compacte vormen.

Voor de compacte hagen oa buxus, lage ligustrum en lonicera mag u de eerste knip beurt uitvoeren.

 

We hebben het in de vorige afleveringen van de tuinpagina gehad over de mest welke in het verleden

 en nog steeds wordt gebruikt. Maar voor de tuin wordt nu vaak duurzame biologische mest gebruikt welke een lange werking heeft, gebruik volgens de voorschriften geeft geen verbranding.

Ook zijn vaak wortelstimulanten toe gevoegd wat de plant weerbaarder maakt.

 

Heeft u dahlia’s geplant om een betere vertakking te krijgen kan het wenselijk zijn om deze te toppen. Dit mag bij sommige  vaste planten ook. Let op voor dat de slakken je niet verrassen

 

Mei maand van het frisse groen  

April 2021

De temperatuur is vooral in de nacht laag met diverse nachten onder nul, dat remt de groei maar er kan ook schade ontstaan, let dus op en bescherm uw planten die niet tegen nachtvorst kunnen.

 

Er wordt veel gezaaid en geplant, niet alleen door jonge mensen, ook zij die een hoge leeftijd hebben, ik werd gebeld of haar kleindochter pootaardappels mocht komen ophalen.

Mijn vraag aan de kleindochter wie plant en rooit de aardappels ? Oma, en die is

89 ze heeft nog veel plezier in haar tuintje.

 

In Utrecht heeft minister Cora van den Nieuwenhuizen het startsein

gegeven voor de landelijke wedstrijd tegelwippen, ook de Gemeente Altena gaat meedoen, er komen nog berichten van uit de gemeente.

 

De Agrarische Natuurvereniging haakt aan bij de actie van tegel wippen, door weer gratis zaad uit te delen dit kunt u inzaaien waar de tegels verwijderd zijn of op een ander stukje tuin.

Helpt u mee om de biodiversiteit te versterken ?  maak gebruik van de mogelijkheid voor gratis zaad. Donderdag 22 april van 19.00 tot 20.00 kunt u het ophalen:               Hillsestraat 2 Babyloniënbroek, Rijksweg 2B Nieuwendijk, Hoekje 8 Almkerk op het laatste adres is ook de mogelijkheid om op vrijdag en zaterdag op te halen tijdens de openingstijden.

 

Kunstmest we kunnen niet meer zonder, nadat de Von Liebig halverwege  de 19 eeuw onderzoek had gedaan naar wat een plant nodig had om te groeien, zijn er kunstmest soorten in gebruik gekomen. Bekend zijn  Chilisalpeter en diverse Kalizouten. Het onderzoek gaat nog steeds door om tot optimale toediening te komen.

Waarvoor zijn ze nodig Stikstof voor de bladgroei, Fosfaat voor een goede wortel ontwikkeling, Kali geeft stevige cellen, dit zijn de hoofd elementen houd ook bij strooien rekening dat er voldoende kalk, magnesium voor de plant beschikbaar is en er zijn ook diverse sporenelementen die noodzakelijk zijn.

 

Maak de borders nu goed onkruidvrij, als de planten aan het groeien zijn ,is het moeilijker om alles zonder beschadiging te doen. Mest de borders nu, dan groeien ze goed door en een gevulde border vraagt minder onderhoud.

 

Heeft u het bemestingsplan van het gazon al opgesteld ? Belangrijke strooi momenten:  het voorjaar, omstreeks 1 juli, sept indien nodig om van de zomer te herstellen. In de herfst een meststof met veel kali wat de mos groei tegen gaat.

 

Wist u dat u het van brandnetel en kattenstaarten zelf een biologische middel kunt maken?

Het helpt tegen de luis, en voorkomt meeldauw aantasting. Gaat u het proberen laat u wel voorlichten hoe je het moet maken en gebruiken.

 

Wilt u dit jaar nog aardbeien of frambozen oogsten ? Het planten van deze soorten kan nog steeds. Vaak last van slakken die de geplante dahlia al onder de grond opeten, eerst oppoten

en flink uit laten lopen wil de slakkenvraat voorkomen.

 

Kijk rond in de natuur er is veel nieuw leven te zien

Maart 2021

Bijna lente, als de zon schijnt komen de kriebels, we willen aan de gang , maar voorspelde nachtvorst en guur maartsweer remmen ons.

 

Elk jaar zijn er weer vragen wat is goede mest en wat doen ze in de bodem en waarvoor hebben de  planten ze nodig.  Een goede mest is oude verteerde stalmest deze is schaars, paardenmest is meer beschikbaar, bevat hij veel stro of zaagsel dan geeft hij in het jaar van gebruik weinig voeding af  vraagt zelfs om extra stikstof, de voeding komt het volgende jaar vrij. Het stro en het zaagsel verbeteren bij het verteren de bodem structuur.

Dan zijn er de div kunstmest en biologische mestsoorten in een volgende column ga ik hier dieper op in.

 

Met de zonnestralen worden de vissen meer actief, een beetje voeren mag niet meer dan ze op eten, teveel bevordert de algen groei. Heeft u de afgestorven planten al verwijderd? Laat u ze op de bodem liggen dan verzuurt deze en daardoor daalt de waterkwaliteit.

Er zijn nog weinig zuurstofplanten, met eenvoudige bellenpompjes kun je toch voldoende zuurstof in water brengen.

 

Wil je de kuipplanten ompotten dan is het nu hoog tijd, voor terugsnoeien is nu de tijd, bij mooie dagen mag u  ze al buiten zetten, voorkomt dat je lange slappe scheuten krijgt. Wilt u dahlia’s, knollen van begonia’s, canna’s ed voortrekken dan is het nu de tijd om daarmee te beginnen.

 

Wilt u bomen of struiken planten  met kale wortel dan is maart/begin april een goede tijd.

Maak een ruim plantgat  voeg fijne vochthoudende grond toe met wat biologische wortelstimulator en giet het geheel aan.

 

Het gazon vraagt zijn voorjaars onderhoud, heeft u veel vilt en mos dan is verticuteren aan te raden, De robotmaaier wordt steeds meer gebruikt dat geeft beperking door de aanwezige draden vooral de draad in grotere gazons die robotmaaier naar zijn oplaad station leid.

Neem daar notie van en let op. Met de juiste tijdstippen van bemesting en de juiste mest is het vaak mogelijk om zonder verticuteren toch een mooi gazon te hebben er wordt nog steeds getest en proeven gedaan om tot betere gazons en sportvelden te komen.

 

Het knotten van wilgen moet gebeuren voordat er blad aankomt. Advies: zorg dat uw snoeigereedschap scherp is en denkt u dat de te snoeien plant niet gezond is ontsmet dan uw gereedschap met spiritus na behandeling van de twijfelachtige plant

 

Het zelf kweken van groente wint nog steeds aan populariteit, wat kunt u al zaaien op de koude grond oa snijbiet, raapstelen, spinazie en winteruien. Ook plantuien, sjalotten en aardappels kunt u planten. Verder div koolplanten en div soorten sla deze kunnen vaak een

lichte nachtvorst verdragen.

 

Welke planten in de groentetuin zijn goede of slechte buren, wij hebben  een lijst hangen in onze verkoopkas, als u een afspraak heeft kunt u dit lezen.

 

De lente geniet van de bloemen en frisse kleuren en het nieuwe leven.

Februari 2021

Heel de winter geen sneeuw en bijna geen temperatuur onder nul en dan ineens een witte wereld en temperaturen zo laag dat er in Winterswijk nog geschaatst kon worden op natuurijs.

De verwachting is dat vroeg bloeiende fruitrassen bij de particulier schade hebben op gelopen, en hoe loopt het af bij de professionele kweker?

 

Nu ik aan het schrijven ben is het heerlijk lente weer, uit de wind in de zon is het goed zitten op het terras, het tuinwerk gaat bij mooi weer vlot . Bij ons in het dorp zijn de buurtverenigingen aan het versieren voor de Konings en Bevrijdingsdag het is 2 jaar uitgesteld door corona bij mooi lente weer geeft dit  een extra feestelijk beeld.

 

Vorige jaar zijn er ook in Altena veel tegels gewipt, wat plaats maakte voor bloemen en planten, ook dit jaar kunt u weer meedoen met tegel wippen. Zo help u mee om onze gemeente  bloeiend en zoemend te maken.

De Agrarische Natuur Vereniging biedt u gratis bloemenzaad aan. Op onze verkoop locatie is het 21, 22, 23 april op te halen.

 

Wist u dat je van jonge brandnetels en heermoes plant versterker kunt maken. De planten zijn minder vatbaar voor ziekte en luizen en schimmels verdwijnen in google staat een uitgebreide beschrijving om dit te maken. Ga het niet gebruiken op bonen, erwten, uien, sjalotten.

 

Het is de tijd om het gazon te verticuteren, en te mesten, verwijder ook het grove gras en zaai de kale plekken bij. Het grove gras waait uit de bermen en natuur gebieden naar uw tuin.

Verder zegt  veel paardenbloemen een te kort aan opneembare kalk, veel klaver een te kort aan stikstof, veel madeliefjes gebrek aan voeding en heermoes groeit uitbundig op arme grond. De natuur help zelf mee om de te korten op te lossen, wilt u weten hoe, kom maar langs en vraag het.

 

Voordat u al eerder gebruikte bakken of potten gaat vullen maak ze goed schoon, zodat u niet de ziektes van een vorig jaar mee neemt. Gaat u planten verpotten schut de oude grond gedeeltelijk van de kluit. Het buitenste is vaak de armste grond.

Planten laten wennen aan de overgang van binnen naar buiten, breng ze overdag buiten en haal ze snachts binnen of dek ze af.

 

Zijn de bollen uitgebloeid verwijder de zaad dozen, div  soorten gaan meerdere jaren mee, merk waar ze staan. Plant je dahlia’s let op de slakken deze willen de scheuten in de grond op eten.

 

Bij groentekwekers is het nu hoog seizoen, heb je winterbloemkool staan die is nu bijna goed om geoogst te worden houd het goed in de gaten.

 

Januari 2021

Plannen? Na 2020 gaat 2021 verder in de Lock down, alles staat bijna stil behalve de natuur die gaat gewoon verder. Plannen voor de sier en moestuin moet je ook tijdens de Lock down gewoon doen. Je moet van andere mogelijkheden gebruik maken o.a. eerst bestellen dan ophalen of laten bezorgen.

 

Fruitbomen mag je nu snoeien, let op de knoppen waar bloemen uitkomen dat je die niet weg snoeit, de lange waterloten mogen vaak weg alleen die een functie  hebben om de vorm beter te maken of om oude takken te vervangen moeten blijven.

Bramen geven de mooiste vruchten aan eenjarig hout, ze willen hele lange ranken maken, wist je dat je deze rond mag leiden?

Zwarte bessen willen nu soms hele dikke knoppen hebben, dat is niet een teken dat er veel bessen komen, maar dat er een galmijt een eitje in heeft gelegd, verwijder deze knopen en zorg dat ze goed vernietigd worden.

 

Nog wat bollen vergeten te planten het kan nog leg de bollen een nacht in lauw water, zorg dat de grond in het plantgat voldoende fijn is ze zullen dit jaar nog bloeien vaak zijn de stengels wat minder lang.

 

Gaat u een boom planten plaats de palen aan de zijde waar de meeste wind vandaan komt, zorg dat het boomband zo geplaatst wordt dat de  boom bij wind niet tegen de paal schuurt.

 

Nog even en we kunnen weer gaan zaaien in de vensterbak, kasje enz zorg dat de grond alvast wat warmer word zet een zak in de verwarmde ruimte. Wat wordt vaak voor gezaaid? Sla, peultjes, tuinbonen, rode bietjes.

 

Het zaai klaar maken van de bedjes in de tuin: bij een flinke nachtvorst mag de grond niet inzakken bij betreden, het bovenlaagje losbreken dan zijn de kluiten al kleiner en de vorst kan verder helpen.

 

We leven in een tijd dat alles wordt onderzocht de tuin krijgt bij mannen een 7 en van vrouwen een 6,5, vrouwen houden meer van de moestuin! dan mannen, de vervelendste klus vinden beiden het onkruid onder controle houden. De tuinklussen scoren hoger dan de klusjes in huis.

 

We wonen in een streek waar nog veel huizen een ruime tuin hebben, maar door het vele thuis werken verhuizen steeds meer mensen uit de drukke steden naar het platte land, er zijn 2 dingen die opvallen ze willen een woning met de mogelijkheid voor thuiskantoor en een grotere tuin.

 

Heb vorige jaar enkele keren de actie van ANV aangehaald Altena B(l)oeit, ook zij zijn plannen aan het maken, zijn er buurtverenigingen, die hun buurt vlinders en insect vriendelijk willen maken neem dan contact met ANV anvaltenabiesbosch@gmail.com samen is er vaak meer mogelijk dan alleen.

 

 Maak plannen voor genieten in je tuin.